כהן שחי עם גויה

שאלה:

ב"ה
שלום כבוד הרב.
פניתי אליכם עם שאלה מסובכת בשבילי (#165612) וקיבלתי תשובה מספקת.
עכשיו יש לי לשאול עוד דבר קצת מסובך בשבילי.
מחילה אם שאלותיי ייראו כקיצוניים מדי, אך שמעתי שיעור על בת אל נכר ועל כל המשתמע מכך..
כאמור אני כהן ואני מברך את הקהל.
יש לנו בקהילה בחור גרוש שלפני כמה שנים היה בחו"ל והביא משם אשה גויה. הם חיים ביחד 3-4 שנים ונולדו להם בינתיים 2 בנים. האשה טרם עברה גיור, לפי מיטב ידיעתי (נתונים מלפני כמה חודשים).
אני אישית מסתכל על זה בחומרה רבה ומאז שנודע לי על המציאות הנ"ל אני ממעט לתקשר איתו (אך לא שונא אותו ח"ו), אמנם איני יכול לנזוף אליו גב בפומבי או שכן יכול, ועל זאת יהיו שאלותיי.
* האם המצאות האדם הזה בבית הכנסת בזמן ברכת הכהנים מאפשרת לי עדיין לעלות לדוכן ולברך?
* האם הוא יכול להשלים מניין?
* האם מותר להעלות אותו לתורה? (כיום מעלים אותו)
אם לא, כיצד צריך להודיע לגבאי על כך?
* האם הוא יכול לעלות את ספר התורה בסיום הקריאה?
* האם חייבים (וכיצד) לנזוף לו על המעשה, בידיעה שהוא לא ישמע, ובתנאי שהאשה התחילה תהליך גיור?
* האם מותר להתפלל להקב"ה שהוא יתפטר מהגויים שבסביבו ושה' ישלח לו אשה יהודיה טובה והגונה?
במחילה וברכת שבוע טוב
בוריס

תשובה:

שלום רב,

כהן זה ודאי שאינו עולה לדוכן כפי שפסק בשוע סי' קכח סעי' מ': “כהן שנשא גרושה, לא ישא כפיו ואין נוהגין בו קדושה אפילו לקרות בתורה ראשון ואפילו גירשה או מתה, פסול עד שידור הנאה על דעת רבים, מהנשים שהוא אסור בהם”. וראה שם במשנה ברורה. ובפרט שהוא גם חילל את זרעו שהם גויים גמורים, וגם אם היא תעבור גיור, היא כמובן תהיה אסורה לו.

לגבי עליה לתורה, ודאי שמאד לא ראוי להעלותו לתורה. אדם שכתב עליו הרמב"ם (פרק יב מאיסורי ביאה): "עון זה אף על פי שאין בו מיתת ב"ד אל יהי קל בעיניך, אלא יש בו הפסד שאין בכל העריות כמותו שהבן מן הערוה בנו הוא לכל דבר ובכלל ישראל נחשב אף על פי שהוא ממזר והבן מן הכותית אינו בנו שנאמר כי יסיר את בנך מאחרי מסיר אותו מלהיות אחרי ה'. ודבר זה גורם להדבק בעכו"ם שהבדילנו הקדוש ברוך הוא מהם ולשוב מאחרי ה' ולמעול בו. אדם כמה ממש לא ראוי לעלות לתורה ולומר בקול רם אשר בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו תורת אמת! אבל בדיעבד גדול בזמנים מיוחדים כתב בשו"ת אגרות משה שאם העבירות שהוא עושה הם לתיאבון והוא בעצם מאמין בבורא עולם, ניתן להעלותו.

לכן לעניות דעתי ודאי שיש לומר זאת לגבאי. ולשאלתך האם למחות בו, זה כבר תלוי אם זה יועיל או לא, אבל צריכים לדעת שגם אם היא תעבור גיור היא אסורה לו. אז ודאי שמותר לך להתפלל שיחזור בתשובה שלמה, ויוציא את הגויה (הגויים) עם ילדיה מביתו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ב"ה
    שלום רב!
    מדובר לא בכהן אלא בישראל.
    השאלות הן מאת הכהן.
    ע"כ אשמח לקבל תשובות מעודכנות..
    בברכת ראש חודש טוב
    בוריס

  2. אני מתנצל. אכן העליה לדוכן כמובן אינה רלוונטית. מאידך אין בעיה לכהן לעלות לדוכן ולברך את העם, וזה לא משנה אם אותו אדם נמצא שם. אבל שאר התשובות רלוונטיות גם לישראל על עוד הוא חי עם גויה.