מעשר כספים

שאלה:

שלום

נאמר בגמ' "עשר בשביל שתתעשר"

א. מה הסיבה לכך? מדוע דווקא מצווה זו יש לה את הפרס הזה?
ב. הרי רואים אנשים שנותנים מעשרות ובכ"ז אינם מתעשרים, מה ההסבר לכך?
ג. האם אדם שלא נתן מעשרות, האם עליו לתת מכאן ולהבא או גם על העבר?
ד. אדם שהכנסתו היא הכסף שהוא מקבל מהשכרת יחידת דיור שברשותו, ובפשטות חייב לתת מעשר, איך זה רלוונטי לגביו העניין של עשר בשביל שתתעשר? הרי אין לו עוד עסקים שהוא עשוי להתעשר בהם, אלא הכנסה קבועה בלבד?
ה. האם אדם צריך לתת מעשרות מקצבאות שמקבל מביטוח לאומי ו/או מתרומות שמקבל מארגוני תמיכה?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

הסיבה לכך היא משום שבעצם נתינת המעשרות היא ביטוי מאוד חזק לאמונה שבעצם כלל ההכנסות שלי הכל מבורא העולם, ושום דבר לא בכוחי ועוצם ידי, אמונה זו מתן שכרה לזכות אכן לשפע..

מה שלא רואים אנשים מתעשרים יש לכך כמה הסברים, האחד, לשיטת הגר"א ההבטחה היא רק למי שנותן חומש ולא למי שנותן מעשר. שנית, יש עושר השמור לבעליו לרעתו, לא תמיד טוב לאדם מבחינה רוחנית וגם גשמית להיות עשיר, די בכך שפרנסתו מזומנת לו. וראה עוד שהאריך בהסברים בענין זה בס' שערי הבית לרב טשזנר.

כיון שלדעת הרבה פוסקים מעשר כספים אינו חיוב גמור אלא יותר דומה למנהג ישראל [אף אם מכאן ולהבא יש לחשוש לנדר, ולכן כדאי לומר בלי נדר] אין חיוב להפריש למפרע. על מעלתה של המצוה וגדרי חיובה, ניתן לקרוא בהרחבה כאן.

העשירות אינה רק ריבוי הממון אלא גם ברכה בכסף, ומלבד זאת יש הרבה דרכים למקום… יוקר של הדירות, עלייה במכירי השכירות ועוד…

אין הבדל ממה בא הכסף, כל עוד יש לאדם פרנסה והוא אינו בגדר עני, הוא מפריש מעשר מכל הכנסותיו.

בהצלחה רבה