הנאה מנר שבת

שאלה:

שלום רב.
במידה ואיני משתמש בחשמל ביום שבת האם מותר לי להשתמש באור הנרות של שבת מסוג שעווה כדי לסעוד או לעשות פעולות אחרות ?
ולגבי נרות שעווה שהם לא הודלקו לצורך נר שבת האם מותר ליהנות מאורם ?
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

הנרות נועדו כדי ליהנות לאורם, האיסור הוא רק לקרוא לאור הנר, שאר השימושים מותרים. עיקר תכלית הנרות הוא לסעוד לאורם, ולכן ההדלקה היא במקום האכילה לכתחילה. ראה סוגית הגמרא והראשונים בשבת פרק במה מדליקים בהרחבה אם תכלית הנרות לעונג או לכבוד, כאשר רש"י נוקט לעיקר שהמטרה היא עונג – שימוש. כמו כן ההדלקה היא כדי שלא יכשל בעץ ואבן, כלומר שיהיה לו אור בבית. וראה עוד בית יוסף סי' רסג.