הכשרת שיש במטבח

שאלה:

שלום.
לאחרונה נכנסנו לבית שכור ויש חשש שהשיש במטבח טרף.אני יודע שצריך להלבינו באש. שמעתי שאפשר גם להכשירו ע"י גיהוצו עם מגהץ. האם זה נכון? (לשיטת האשכנזים)
תודה.

תשובה:

שלום רב.

בנוגע להכשרת שיש, לכתחילה יש לשפוך מים רותחים על השיש מהקומקום ושיהיה מונח על השיש אבן או מתכת מלובנת [כמו הרעיון של מגהץ], כדי שהמים שעל השיש לא יצטננו על ידו, ולהעביר את האבן על פני השיש. אחר כך יש לרוחצו במים קרים. אפשרות נוספת יש, לערות מים רותחים בשפע על השיש בעדו מחובר לחשמל ומעלה בועות [ורצוי לעשות זאת שלוש פעמים], אולם, לכתחילה אם אפשר עדיף לעשות באופן הראשון. קודם ההכשרה על ידי אבן מלובנת יש לברר  את עמידותו של השיש שלא יסדק [בעיקר בשיש קיסר שעשוי להנזק ללא תקנה!]. אין צורך לערות על השיש מספר פעמים מסויים, אלא רק לוודא שמים רותחים הגיעו לכל חלקיו. כמובן, אם יש מים צוננים על השיש מהעירוי הקודם יש לנגבו לפני העירוי הבא.

וראה כאן לגבי שיש קיסר.

על השיש להיות נקי לגמרי לפני ההכשרה וללא שימוש 24 שעות.

מקורות:

ראה ס’ הכשרות פרק א.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מדוע צריך שהמים יעלו בועות להכשרת שיש? הלא מקסימום מה שיכול להיות זה שנשפך עליו מהסיר שכבר אינו על האש, או שהונח עליו דבר גוש.
    אבל לכאורה מספיק עירוי מכלי ראשון שיש בו יד סולדת. או שלא?