דם בביצה שעורבבה בעיסה

רבני בית ההוראה
כ"א אב ה'תשע"ז

שאלה:

שברתי ביצה לתוך עיסה של בשר טחון לצורך הכנת קציצות
וגיליתי דם בחלמון, הביצה היתה בצד העיסה. זרקתי
את כל החלק שנגע בביצה
האם הבשר מותר באכילה?

תשובה:

שלום וברכה

הבשר מותר באכילה.

מקורות:

בנוגע לביצה המופרית מזכר, למנהג האשכנזים תמיד היא אסורה כולה, ולמנהג הספרדים אם הדם נמצא בחלמון כולה אסורה, ואם בחלבון רק הדם אסור, ראה שו”ע ורמ”א סי’ סו סעי’ ג.

לגבי ביצי תנובה יש דיון בין הפוסקים, ונקדים תחילה:

בנוגע לאיסור דם בביצים יש הבדל בין ביצים מופרות – שבאו על ידי זכר, שאם יש בהן דם דינן כמאכלות אסורות והכלים נאסרים וכו’, לביצים שאינן מופרות אלא מלאכותיות – על ידי חימום, שהדם בהן אסור רק משום מראית העין, ורק הדם עצמו אסור ושאר הביצה מותרת. ראה שו”ת אגרות משה יו”ד א ומנחת יצחק ח”א סי’ קו, ויביע אומר ח”ג יו”ד סי’ ב.

ביצי תנובה, רובן אינן מופרות, אולם כ15% מהן מופרות, ובזה מעיקר הדין יש ללכת אחר הרוב ולהקל בדינן כדלעיל וכן הוראת הגר”ע יוסף ביביע אומר ח”ב יו”ד סי’ ב ובח”ג סי’ נז, אולם יש שהחמירו בזה, ראה מנחת יצחק שם ואגרות משה שם סי’ לו ובשבט הלוי ח”ב סי’ כב, וכך מנהג העולם. אלא שגם הם לא החמירו אלא שיש להשליך את הביצה כולה, אבל הכלי בו בושלה לא צריך הכשרה ודי בכך שמניחים אותו 24 שעות ללא שימוש.

2 תגובות

    אלון גולדיאן:

    ציטוט “ביצי תנובה, רובן אינן מופרות, אולם כ15% מהן מופרות” – מה המקור לזה בבקשה ? (הרי אין זכרים בלולים)

    רבני בית ההוראה:

    כך ראיתי בעבר במאמר של הרב ויטמן. הסיבה היא שלפעמים “משתרבב” לו איזה זכר ללול בלי שימת לב של מנהלי המקום.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *