שיבוט של יהודי ושיבוט של גוי

שאלה:

שלום כבוד הרבנים

האם שיבוט של יהודי חייב במצוות כמו יהודי או לא?
האם שיבוט של גוי חייב בשבע מצוות בני נוח או לא?

תודה ושבוע טוב

תשובה:

שלום וברכה

אין הכרעה ברורה בענין זה, כיון שאין היסטוריה ארוכה בשיבוט… כך שפוסקי הדורות לא נדרשו לכך ואין לנו מקורות. אבל הסברא המקובלת היא שהבן אדם שנוצר בשיבוט אינו מתייחס להוריו, כיון שהדנ”א שנלקח לשם כך אינו תא זרע של האב וגם הביצית מרוקנת מהדנ”א של האם, כיון שלצורך השיבוט צריך 46 כרומזומים מאותו אדם, וזה ניתן למצוא בכל טיפת דם בגוף, אך לא מאברי הרבייה.

כמובן שלגבי האם הפונדקאית יש ספק אמהות, ולכן יש לו יחס כלפיה לכל הפחות מספק.

ממילא במקרים הנ"ל אם האם הפונדקאית יהודיה הוא ודאי ספק יהודי ומחוייב במצוות מספק, וצריך גיור מספק. ואם אינה יהודיה, צ"ע.