ספק ספיקא בברכות

שאלה:

אני יודע שאסור "לחשב" ספק ספיקא בראש וחובה לשאול רב לגבי זה , אז לכן אני שואל:
אם אני בספק אם אכלתי כזית מאכל בשיעור אכילת פרס האם אני רשאי לברך ברכה אחרונה משום ספק ספיקא? -ספק אם אכלתי כזית, וספק אם הלכה כאלו שאומרים שכזית זה רבע ביצה או שליש ביצה.

2.אם אני בספק אם שתיתי רביעית בלגימה או שניים,האם גם כאן אני רשאי לברך משום ספק ספיקא? ספק אם שתיתי רביעית כשיעור, וספק אם הלכה כאלו שאומרים שהזמן הוא כמו באוכל.

תשובה:

שלום וברכה

בברכות מחמת החשש שלא לא תשא שם ה' אלוקיך לשוא לא מברכים אפילו כשיש ספק ספיקא, כמבואר ביאור הלכה בסי' ז ועוד מקומות. ידועה השאלה מדוע אם כן בספק ספיקא בספירת העומר [שאינו זוכר אם ספר יום אחד, ויש ספק האם כל הימים הם מצוה אחת] כן מברכים בשאר ימים, והתשובה המקובלת היא שבספירת העומר זה לא ספק שקול, העיקר להלכה שכל יום היא מצוה בפני עצמה, אבל כאשר יש ספק ממש אין לברך.