שבות לצורך מצווה

שאלה:

לפוסקים שאומרים שמותר שבות לצורך מצוות רבים
ואין גוי בסביבה האם מותר להדליק אור בבית כנסת עם המרפק אם בלי זה לא תהיה תפילה? אם אני רואה מישהו עומד לחלל שבת באיסור תורה האם מותר לי לא באופן קבוע ובשעת הדחק גדול לסמוך על בעל העיטור שאומר שמותר לעבור על שבות לצורך מצווה ולעשות שבות כדי שלא יעבור על דאורייתא?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה גם לדעת המתירים בזה לא הקלו אלא באמירה לגוי שהיא שבות קל ולא בשאר שבותים. ראה עוד כאן בהרחבה. ממילא גם השאלה השניה אינה רלוונטית. כמו כן, גם להצד שהתירו איסור קל כדי למנוע אחרים מאיסור תורה, לא התירו זאת אלא בשוגג ולא כאשר הדבר נעשה במזיד, ראה עוד כאן וכאן הרחבה בגדרי דין זה.