הלכות בורר בספרים

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
שאלה בהלכות בורר בעניין ספרים בשבת –
1) יש לנו תהילים מחולק לפי סדר, לאחר גמר הקריאה בשבת, האם מותר לסדר אותם שוב לפי הסדר (יקראו בהם שוב רק בשבת הבאה) או שיש בזה משום איסור בורר?

2) שאלה נוספת בעניין, אני חפץ בספר אחד בבית הכנסת וכדי להגיע אליו אני צריך להזיז ספרים אחרים, איך נכון לעשות זאת?

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

מין הוא בכלל איסור בורר ואין לסדר את החוברות לפי סדר בשבת.

"פילוס דרך" אינו נקרא מלאכת ברירה, ולכן מותר להזיז ספרים כדי להגיע לרצוי.

מקורות:

משנה ברורה סי' שיט ס"ק טו.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. מחילה רבינו אבל לא נפסק כתרומת הדשן(סימן נז) שאין ברירה במין אחד? וכן למ"ד שאין דין ברירה אלא באוכלים? וכאן מדובר בסידור הספרונים לא בברירת (הוצאה של משהו) מתוך תערובת שהרי כל ספרון ניקר בפני עצמו,הלא כן? יישר כח גדול!!!

  2. כאשר יש הבדל משמעותי כמו כאן שאלו פרקים שונים, זה לא מין אחד, זה שני מינים לגבי תפיסתך שרק באוכל יש בורר זה ודאי לא נכון ועיין במשנה ברורה שהבאתי.

  3. ראשית, יש את 'ערוך השולחן' שכתב שאין בספרים דין ברירה(כי הם ניכרים) וכך גם בנידון דידן.
    שנית, אין כאן פעולת ברירה=בחירה שאדם חפץ מספרון פלוני ולכן מוציאו אלא עניין של סדר וכו'

  4. בנוגע לנושא הראשון יש הכרעת המשנה ברורה. בנוגע לנושא השני, גם מיון הוא בורר, זו הלכה פשוטה וכדעת הרמב"ם שאסר ברירת שני מיני אוכלין ראה בשו"ע בתחילת הסימן.