מה ההבדל בין גופי הכשרות השונים?

שאלה:

שלום לכבודכם,
מה ההבדל בין כשרות איטריות, רבנות רגילה, רבנות מהדרין, ובדץ?

תשובה:

שלום וברכה

יש שתי נקודות חשובות בענין זה:

ראשית המטרה: כשרות רבנות רגילה מטרתה לספק מינימום כשרות והשגחה שניתן עדיין לומר על המוצר שהוא כשר [כדי להוזיל עלויות ולהצליח להקיף יצור בכמות אדירה כמעט של כל המזון בארץ]. ולעומתם כשרות בד"ץ מטרתה לספק מקסימום כשרות והשגחה שניתן לעשות ביצור תעשייתי, למרות שזה מייקר עלויות. כל בר דעת מבין שלהבדל בגישה יש השלכות משמעותיות בתוצאה ובכמות הכשלונות וכו'.

שנית: יש נושא של על מי אתה סומך, כל אדם יש לו את האנשים שהוא סומך עליהם לפי הנחיית רבותיו או הכרותו האישית, ובזה תחליטו לבד על איזה גוף לסמוך, יש אנשים שאוכלים רק כשרות מסוימת, יש שאוכלים מכמה גופי כשרות שנאמנים עליהם וכו', ובענין זה אינני רוצה להביע כאן את דעתי והנהגתי האישית.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. מעבר למה שנכתב חשוב לציין שתי עובדות:
    א. לא כל הרבנויות שוות – יש רבנויות שיותר קל לסמוך עליהם, ויש שפחות. כנ"ל לגבי רבנות מהדרין.
    ב. לא כל הבדצים שווים – יש בדצים שמטרתם היחידה היא אספקת כשרות ברמה הגבוהה ביותר. יש בדצים עם כוונות טובות שמטרתם כנ"ל אך בפועל ביישום למעשה יש כמה כשלונות ויש בדצים (לפחות אחד כזה) שמטרתם היחידה היא להרוויח כסף (ולכן יכולים לתת כשרות לגופים שכלל לא נבדקו על ידם, או שהמשגיח לא ביקר במקום למעלה מחצי שנה). אני לא מדבר מתוך שנאה או שמועות אלא ביודעם ומכירם קאמינא.

  2. כל זה כלול בדברי. אינני יודע על איזה בד"ץ אתה מדבר, אבל ברור שכל אדם יכול לכתוב על עצמו בד"ץ גם רפורמי… צריך לדעת מי עומד מאחורי הדברים.

  3. לכבודכם, כתבתם את נושא השאלה שלא תואם שאלתי ועקב כך לא עניתם לשאלתי,
    השאלה היתה במיוחד לגבי אטריות, מה צריך לבדוק בהם במערכת הכשרות? לדוגמא האם בוצע הפרשת חלה…

    לגבי מערכת הכשרות אדייק יותר, ע"י דוגמא, האם הרבנות הרגילה מבצעת בדיקה על ההפרשה ע"י פיקוח צמוד?

    תודה מראש

  4. יש נושא של הפרשת חלה בדיקת חרקים איסור חדש דיני שמיטה תרומות ומעשרות. אינני יודע את סדרי הפיקוח ברבנות, ברור שהם פחותים מהגופים המהדרים יותר.