לשון הרע על בריונים

שאלה:

האם מותר לדבר לשון הרע על בריונים שמלבינים פנים ברבים ומתעללים בילדים קטנים מהם אפילו שהם תינוקות שנשבו? האם מותר להתפלל שימותו?

תשובה:

שלום רב,

א. אסור לדבר עליהם לשון הרע. כבר הסברתי לך כמה פעמים שאפילו על רשע כתב החפץ חיים שכל ההיתר לדבר עליו לשון הרע זה רק כדי שיתרחקו ממנו, כלומר, רק לתועלת, אחרת אין כל היתר.

ב. על כך יש גמרא ערוכה המביאה דיון על כך בין רבי מאיר לאשתו ברוריה, במסכת ברכות י' עמוד א':

הנהו בריוני דהוו בשבבותיה דרבי מאיר והוו קא מצערו ליה טובא [=היו ביריונים שכנים של רבי מאיר שהציקו לו הרבה], הוה קא בעי רבי מאיר רחמי עלויהו כי היכי דלימותו. [=התפלל רבי מאיר שהם ימותו]. אמרה ליה ברוריא דביתהו [=אמרה לו אשתו ברוריה]: מאי דעתך? – משום דכתיב: יתמו חטאים, מי כתיב חוטאים? חטאים כתיב! [=מדוע אתה מתפלל שימותו, בגלל הפסוק יתמו חטאים, הרי לא כתוב יתמו – ימותו החוטאים אלא החטאים ולא האנשים החוטאים עצמם] ועוד, שפיל לסיפיה דקרא [=ראיה לכך מסוף הפסוק] ורשעים עוד אינם, כיון דיתמו חטאים – ורשעים עוד אינם? [כתוב רשעים עוד אינם, כיצד הם לא יהיו] אלא, בעי רחמי עלויהו דלהדרו בתשובה – ורשעים עוד אינם. [=התפלל עליהם שהם לא יחטאו] בעא רחמי עלויהו והדרו בתשובה [ואכן רבי מאיר הודה לדבריה והתפלל עליהם שיחזרו בתשובה].

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. לגבי ב', לכאורה מצינו מקרה משתיר לרצות שהבריון ימות (מו"ק יז,א):

    ההוא אלמא דהוה קא מצער ליה לההוא צורבא מרבנן. אתא לקמיה דרב יוסף א"ל זיל שמתיה. א"ל מסתפינא מיניה. אמר ליה שקילי פתיחא עליה. כל שכן דמסתפינא מיניה. א"ל שקליה אחתיה בכדא
    ואחתיה בי קברי וקרי ביה אלפא שפורי בארבעין יומין. אזיל עביד הכי פקע כדא ומית אלמא.