ראיה על הלוואה

שאלה:

ראובן התקשר לשמעון וא"ל תן מאה דולר ללוי כדי שיקנה לי משהו ואני אחזיר לך. ושמעון אינו יודע אם מותר לתת את המאה דולר ללוי מבלי לקבל שטר חוב מראובן כיון שאסור להלוות בלי עדים.

תשובה:

הפוסקים האריכו הרבה באיסור להלוות בלי עדים בלי האיסור של לפני עיוור, ומסקנת רובם היא שאין חוששים כלל שמא הלוה יכפור במזיד את ההלואה אלא שמא ישכח ולכן כל שיש אפשרות להזכיר לו אפי' בלי עדות גמורה מהני. ובכן העלו הפוסקים שה"ה שמי שעושה עבודה בשביל חבירו כגון שצובע לו את הבית אין לחוש שמא הבעה"ב יכפור בחוב כיון שאינו שוכח כשרואה את העבודה בעיניו. ונידון דידן לכאו' הדין יהיה ג"כ כך כיון שלוי יודה שקיב המעות ממנו, שהריכבר העלנו שאין לחוש למשקר, וכעי"ז העלה ג"כ בשו"ת עטרת פז ח"א כרך ג' חו"מ הערות סי' ג הע' א ע"ש.

הרבנים המשיבים: יצחק בלחסון ואלחנן רזניק