זמן קריאת שמע ותפילה / זמן ברכות השחר

שאלה:

יש לי כמה שאלות
1.עד איזה שעה מותר להתפלל קריאת שמע?
2.עד איזה שעה מותר להתפלל קריאת 18?
3.עד איזה שעה מותר לומר ברכות השחר?
4.האם צריך ליטול ידיים מיד לאחר שקמים בבוקר או רק לפני הנחת תפילין? אני נוטל רק לפני שאני מניח תפילין.

תשובה:

שלום וברכה

זמן קריאת שמע הוא שלוש שעות זמניות לאחר תחילת היום. כלומר, מחלקים את היום ל12 חלקים שוים, וכל אחד מהם נקרא שעה. אלא שנחלקו הפוסקים מה נחשב יום לענין זה: לדעת המגן אברהם סופרים מעלות השחר עד צאת הכוכבים, ולדעת הגר”א ובעל התניא מהנץ החמה ועד השקיעה. נמצא, שתחילת היום לדעת המגן אברהם הוא 72 דק’ לפני זמנו לדעת הגר”א ובעל התניא, ומכאן ההבדל בזמני הקריאת שמע.

סוף זמן תפילה הוא ארבע שעות לאחר תחילת היום, ומכאן ההבדל בין סוף זמן תפילה לסוף זמן קריאת שמע.

הזמנים משתנים כל יום ויש לבדוק בלוח שנה.

ברכות השחר לכתחילה צריך לומר אותם עד סוף השעה הרביעית של היום, ואם לא אמרם, ישתדל לאומרם עד חצות היום, ואם לא אמרם קודם חצות, יכול בדיעבד לומר אותם עד שהולך לישון בלילה, ואם חטפתו שינה כבר, לא יאמר ברכת ‘המעביר שינה’. ראה משנה ברורה נב י.

נטילת ידים יש לעושת מיד כשקמים בבוקר אין לזה קשר עם התפילין.

בהצלחה

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. מהמשנ"ב בסימן מ"ו משמע ממנו שלאחר חצות המברכים יש להם על מה לסמוך. אבל לאחר השקיעה אין לברך. נכון שדעת הגר"א שאפשר לברך כל עוד לא הלך לישון וכ"פ הרב עובדיה בשו"ת יחוו"ד ח"ד שאפשר לברך גם בלילה. בברכה, ויקטור בוחניק רחובות.

  2. אני לא בטוח שהתאמצת… קשה לי להסביר פשוט יותר, כל מה שאגיד יהיה פשוט לא מדוייק, תבדוק בלוח שנה ותדע את הזמנים בכל יום.