האם הקומה הראשונה צריך להשתתף בהוצאות מעלית

שאלה

השכנים בבניין סיכמו על בניית מעלית בבניין. אני דר בקומה ראשונה, האם הוצאות בניית המעלית מתחלקים בשווה או שמחלקים את ההוצאות לפי גובה הקומה. למשל האם דייר שדר בקומה ראשונה צריך להשתתף כמו דייר שדר בקומה חמישית.

תשובה:

על המעלית עצמה – תא המעלית והמנוע וכל הנצרך למעלית עצמה – משלמים כולם שווה בשווה, היות וכולם משתמשים במעלית.

על השתתפות בפיר המעלית – מעיקר הדין – אין צריכים להשתתף בשווה אלא כל אחד משלם את חלקו, שקומה ראשונה משתתפים כל הדיירים, וקומה שניה מוציאים את דייר הקומה ראשונה. וקומה שלישית מוציאים את הדייר של קומה ראשונה ושניה וכן ע"ז הדרך. אך מהראוי שאם בונים את המעלית בתוך חלל שקיים בחדר מדרגות, ואין הבדלי סכומים אם יחלקו לפי הקומות, שבאופן זה ישלמו כולם בשווה. היות ומתחילה יכול האחד להתנגד מהסכמתו במעלית או לעכב את האישורים שיפטרו אותו מהשתתפות. ויש להמליץ בזה את דברי התרומת הדשן (סימן שמה): בכל עניינים הללו המוטב הוא שיעשו פשרה ובצוע נכון נוטה לכל הקצוות ביניהם. ולא יתעקשו לומר דיש דינא, דקשה מאוד לכוון דין תורה בתמצית בכל כה"ג. עכ"ל.

ואם בונים פיר מיוחד עבור המעלית, שיש הבדלי סכומים בין דייר של קומה ראשונה לדייר של קומה גבוהה, יחלקו לפי ערך כ"א לפי הגובה של הקומה.