נפטר בחו"ל והודיעו לבן בארץ על הקבורה רק לאחר צה"כ מתי מתחיל למנות אבלות שבעה

שאלה:

יש לי שאלה לכבוד הרב, אני כרגע יושב שבעה כאן בארץ ישראל על אמי שנפטרה בחו'ל, הפטירה היתה לפני יותר מיממה וידענו על כך. הודיעו לי על סיום קבורה אמש לאחר צאת הכוכבים ומאז התחלתי ניהוג השבעה (קריעה, איסור נעילת הסנדל וכו') אבל בפועל הקבורה הסתיימה עוד לפני שקיעת החמה, השאלה האם אפשר להחשיב 'שבעה' מזמן הקבורה בפועל או רק מזמן שהתחלתי ניהוג הדברים הנ"ל

תשובה:

שלום רב,

הלכה היא שמתחילים למנות מהיום שהתחיל השבעה – כלומר, מיום הקבורה. למרות שלא נהגת באבלות קודם לכן, בין אם לא נהגת באבלות קודם לכן במזיד ובין בושגג, ראה שו"ע יו"ד סי' שצו סעי' ב'. בפרט שיתכן שאנינות אפילו חלקית נהגת קודם לכן.

באופן כללי כדאי לדעת שיתכן שהיית חייב לנהוג אבלות כבר מזמן שהודיעו לך על הפטירה. ראה שו"ת אגרות משה יו"ד ח"א סי' רנג.