כפיית מוסיקה דרך רמקולים

שאלה:

שלום. בשכונה התחילו לאחרונה להשמיע מוסיקה והודעות על כניסת השבת באמצעות רמקולים בכל השכונה. יש שאוהבים ויש שזה מפריע להם. האם היהדות מצדיקה השמעה ברמקולים לכל השכונה או מצדיקה לכבד את מי שלא רוצה ולא לכפות את זה עליהם? מדובר בשכונה מעורבת בה גרים דתיים וחילונים.

תשובה:

שלום רב,

זו שאלה מעניינת. מצד ההלכה מותר להשמיע מוזיקה בקול. ולכן אני לא בטוח ששניתן לכפות אדם המשמיע מוזיקה בשבת, או מוזיקה שאינה צנועה שינמיך את הווליום. (כלומר, לא מצד חילול שבת או איסור השמעת שירי עגבים – אלא רק מצד ההפרעה למצפון השכנים). אולם אדם נורמלי צריך להבין את זה לבד, שאם יש לו שכנים דתיים שמפריע להם מוזיקה כזו או בזמנים כאלה, שעליו להיות בן אדם ולהתחשב בכך. ובאותה מידה להיפך, אם יש אנשים שמפריע להם המוזיקה וההודעות על כניסת השבת, לעניות דעתי צריך להתחשב בהם. אין בכל הנושאים הללו הלכות, אלא זה היגיון בריא, שאם אדם דורש שיתחשבו בו, עליו להתחשב גם באחרים. אלא שאני לא בטוח שהמוזיקה הזו מפריעה לשכנים הלא דתיים. אבל אם כפי שאתה מציג את זה, כאמור, לעניות דעתי הצדק איתך.