הרמת מתג בשבת כשהשעון שבת כבוי

שאלה:

שלום לכבוד הרב,

אני יודע שאפשר להוריד את המתג של החשמל בשבת כאשר החשמל בבית יורד ע"י השעון שבת

אך האם האפשר לבצע פעולה הפוכה? כאשר החשמל בבית יורד, באותו זמן במקום להוריד את המתג – להרים אותו ואז כשיחזור החשמל ידלק האור באותו החדר?

במידה ולא, האם יש להקל כשמדובר במקום צורך גדול? כגון בית הכיסא שהורידו בשוגג את המתג של החשמל, האם אפשר במקרה כזה להרים את המתג כאשר אין חשמל בבית ולאחר מכן האור ידלק?

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

הכלל הוא שהארכת מצב קיים לדעת חלק מהפוסקים אכן מותרת, אבל הקדמת שינוי המצב כמו זו שתיארת – אסורה.

מקורות:

ראה כאן בהרחבה.