בעל חוב שנפטר והשאיר חוב לאישה שנפטרה ולה בן מאומץ התובע את החוב

שאלה:

שלום וברכה,
אדם שנפטר והשאיר חוב של אשה וגם האשה נפטרה והשאירה בן מאומץ, היום הבן תובע מהבן של האיש להחזיר לו את החוב. האם צריך לחפש קרובים שהם היורשים של האשה ולתת להם את החוב או יש זכות לבן ך לקחת לעצמו את החוב?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אני מבין שאדם נפטר והשאיר חוב לאיזה אישה שהוא נותר חייב לה. לא ידוע מי הם הקרובים של האישה, אבל היא השאירה בן מאומץ והוא תובע את החוב שחייבים לאמו המאמצת.

אם האם השאירה צוואה שהוא יירש אותה, צריכים לבדוק את הצוואה האם היא תקיפה הלכתית ואז הוא יכול לתבוע. אולם יש לדעת שלא ברור שהיורשים של אותו אדם חייבים לשלם, יתכן שהם יכולים לטעון שמא אבינו פרע את החוב. בשביל זה צריכים לדעת קצת יותר פרטים. אבל אם היא לא השאירה צוואה שהבן המאומץ יירש אותה, הוא אינו יורש אותה מצד ההלכה ולכן ודאי שאינו יכול לתבוע את יורשי החייב.

יתרה מזו, אם לא ידוע על יורשים של האישה יש תשובה מעניינת שמופיע ביעב"ץ על אדם גלמוד שנפטר ולא ידעו עליו בקהילה כל פרטים מזהים כדי לאתר את קרוביו. אחד מהתושבים השתלט על הבית של אותו גלמוד והקהילה תבעה אותו מדוע הוא השתלט הרי ברור שיש לו יורשים כמו שלכל אדם חייב להיות יורשים. ופסק היעב"ץ מאחר שעדיין לא ידוע על יורשים של הגלמוד. באופן תאורטי יתכן גם שאותו מתנחל הוא היורש בלי שאף אחד יודע. לכן לא ניתן להוציאו עד שיתברר מי הם היורשים.

כנ"ל יתכן גם כאן, עד שלא נדע מי הם יורשי האב יתכן שגם האיש שנפטר הוא היורש שלה, וממילא והבן שלו מחזיק כדין.

בכל אופן, כל זה כתבתי רק להעשרת הידע, אבל באופן כללי ברור שאם אין צוואה המאומץ אינו צד בענין כדי לתבוע אותם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה וישר כוח

    האם הבן היורש של החייב צריך לחפש את יורשי האשה ולתת להם את החוב או כל עוד הם מצדם לא תובעים הוא לא יהיה חייב להחזיר?
    במידה וצריך לחפש יורשים מה הסדר היינו מי קודם למי, אבא, אח וכו. מי הם היורשים לפי ההלכה?

  2. לא נראה לי שיש צורך לחפש. משום שמעיקר הדין יתכן מאד שהוא פטור בגלל הטענה שמא האבא פרע את החוב. לא ניתן להוציא מהיורשים ללא ראיה שהאבא לא פרע את החוב.