קבלת צדקה / מתנה מגוי

שאלה:

שלום רב !
האם מותר לקבל תרומות מנוצריים שהם ידידים של ישראל כדוגמת הקרן לידידות. והאם יש הבדל אם אני לא מקבל את הכסף אלא מוצר מסויים והכסף עובר ישירות לבעל החנות?
בברכה, ויקטור בוחניק רחובות.

תשובה:

שלום רב,

ראה שו”ע יו”ד סי’ רנד ס”ב שמותר לקחת צדקה מגוי רק מפני דרכי שלום [כגון שר ששלח ממון לצדקה], אולם לא באופן אחר, ואמנם בערוך השלחן (שם ס”ג) כתב שנהגו להקל בזה, הוא מטעם שכתב שם שבזמנם היה הדחק רב מאד. וראה עוד בשו”ת שבט הלוי (ח”ה סי’ קמא אות ב). אולם כל זה דווקא באופן שמקבל ממנו בפרהסיא, או שנותן בפרהסיא והדבר מתפרסם, אבל בצנעה מותר כמבואר בפוסקים שם.

ובמקרה שלך יתכן שזה נחשב שאתה מקבל מהם מתנה, וראה בדרך אמונה מתנות עניים פרק ח' ס"ק נז שהביא בשם הרמ"ה בב"ב י,ב (אות קלב) שמותר לקבל מתנה מהגוי.