אירועים בבית הכנסת הכרוכים בחילול שבת

שאלה:

האם מותר לגבאי בית הכנסת ליסגור עם בעל אירוע שרוצה לעשות שבת חתן בבית הכנסת שאינו שומר שבת או ללא יראת שמיים או שבעל האירוע ידוע שהוא יזמין אנשים שמחללים שבת בפרהסיא כשהגבאי יודע בעקבות זה שעלול להיות הכנסת פלאפונים לבית הכנסת ואף להתעסק בהם ולעשות חילול השם בשבת כשיש מתפללים יראי שמיים תלמידי חכמים ואנשים פשוטים שחלקם יודעים וחלקם לא בדרך כלל זה בעזרת נשים שבאות בפריצות לבוש לא צנוע עם פלאפונים לתוך בית ה״ אשמח לקבל תשובה דחוף למרות שהתשובה שלי היא חד משמעית לא ליסגור אירועים עם אנשים מהסוג הזה מחכה לתשובה תודה

תשובה:

שלום וברכה

השאלה הזו היא לא פשוטה, דילמה מורכבת, מצד אחד ברור שאין להרשות בשום אופן חילול שבת ובזיון בית הכנסת, ומצד שני כאשר מדובר בבן הקהילה שרוצה לעשות שמחה, אסור לדחות אותו לגמרי. לכן, אם מדובר באחד מחברי הקהילה יש לאפשר לו לשכור את האולם, ולעשות איתו תנאים ברורים לגבי אופי השמחה, ולעמוד על קיומם. ואם מדובר באדם שאינו נמנה על חברי בית הכנסת, ניתן להשתמט ממנו יותר בקלות, בלי להעליב כמובן.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לא ניפסק חילול השבת בבית הכנסת מגיעים עוד בעליי אירועים של מחללי שבת בפרהסיא ושוב זה חוזר על עצמו לגביי הפלאפונים והאנשים המוזמנים דרך בעלי האירועים למינהם לבית ה״ והדברים לא עומדים על קיומם לגביי התנאת דברים עם בעל השמחה כך יוצא לצערי הרב ואין לי מענה מהגאבי טענתו שהוא אומר להם לגבי חילול בית ה״ האם זה מספיק ?! כשזה חוזר על עצמו פעם אחר פעם ?! הריי כתבתם שצריך לעמוד על קיומם מה זה אומר אשמח לקבל תשובה

  2. ואם יאמרו לו על עניין זה לא ישמע או שיתעלם וימשיך בדרך זאת שכך הוא נוהג וכוליי שהוא אומר להם מה הדין בזה או איך אפשר להפסיק באופן שלא יוכל להתעלם מבעיה זאת לחילול השבת בבית ה״ הרי בסופו של דבר הוא נותן את האישור לאירועים מהסוג הזה וזה ממשיך להיות איך אפשר להביא ראיה חותכת עם תיקון למעשה חמור זה בהלכה להראות את חומרת המעשה שלא תהיה פריצת גדר יותר

  3. מי שלא מבין לבד שניתן לדרוש מאנשים הבאים לבית הכנסת שיכבדו את המקדש מעט לא יבין גם אם יראו לו "הוכחות חותכות"! האם שמעת אי פעם שיתירו למישהו להכנס למסגד ולאכול של חזיר לעיני המוסלמים?! מה לא ברור, באים לשמחה של עליה לתורה וכד', חתן השמחה עולה לתורה ומברך אשר בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו תורת אמת, והחבר שלו עוד יקליט אותו ויצלם אותו בנייד??!! ואפילו אם הוא מגיע לחצר בית הכנסת ומחלל שבת בגסות. וכי לא מובן שבבית ה' צריכים לשמור כל כללים בסיסים של מכובדות לבעל הבית האמיתי של המקום – בורא עולם!
    אדם מבקש ממך משהו שלא לעשות. האם אתה נכנס אליו לבית ומצפצף עליו בגסות ועושה מה שהוא דורש שלא תעשה?!
    האם נראה לך שאדם שלא מבין את זה לבד, יעזור אם תביא לו "הוכחות חותכות"?!