אמירת קדיש ע"י גוי לעילוי נשמת סבתו היהודיה

שאלה:

שלום וברכה,
האם גוי שנמצא בתהליכי גיור יכול להגיד קדיש על סבתא שלו יהודיה?
אם לא אזי כשהוא לא מוצא יהודי שיגיד קדיש עליה גם במקרה כזה הוא לא יוכל להגיד?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

יש שאלה האם אפשר לומר קדיש על גוי, ראה בשו"ת יחווה דעת ח"ו סי' ס' שהוכיח שניתן לומר קדיש על גוי, וראה עוד מה שכתבנו בנושא כאן. אולם אתה שואל במקרה ההפוך שגוי יאמר על יהודי, זה לא שמענו מעולם. ובכל אופן, יש מחלוקת ראשונים האם עונים אמן אחר ברכה של גוי, כלומר, גם באופן ששמע את כל הברכה. השו"ע (סי' רטו סעי' ב') פסק כשיטת הרמב"ם שאין עונים ברכה אחר גוי כי הברכה אינה נחשבת לברכה כלל, ולא שייך לענות עליה אמן. אולם הרמ"א שם חולק וסובר שאם הוא שמע את כל הברכה ניתן לענות עליה. ויתכן שלדעת הרמ"א אפשר לענות גם על קדיש מפי גוי. אולם ניתן בנקל למצוא יהודי אחר שיאמר עליה קדיש עד שהוא מתגייר, אז מדוע לבקש ממנו לומר עליה קדיש, בפרט שלא ברור כלל מה היכולת של גוי להשפיע על סבתו היהודיה בקדיש שהוא אומר.