הסתכלות על ידי הכהנים בברכת כהנים

שאלה:

שלום כבוד הרב רציתי לשאול משהוא
שמעתי מחבר שאמר לי שאסור בברכת כהנים להסתכל בהם כי זה פוגע בראייה
האם יהיה אסור עליהם בכלל בברכת כהנים [כלומר לראות אותם בטווח ראייה ולכן חייב להסתובב או לעצום את העיניים כדי לא לראות אותם מהצד]
או שמותר לראות אותם מהצד אבל להסתכל בהם אסור?

תשובה:

שלום וברכה

אסור להסתכל על ידי הכהנים בשעת ברכת כהנים כדי שאכן לא תפגע הראייה. משום כך הכהנים מכסים את ידיהם בטלית וכך אין חשש. אעפ"כ נהגו גם בזמנינו להשפיל את המבט כדי להתרכז בברכה.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קכח ומשנה ברורה שם.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. מחילה,
    היום עיקר הסיבה לא להסתכל בכהנים היא משום שהאדם יהיה מרוכז בברכה ולא יסיח דעתו ממנה. ובזמן הגמרא שהיה הכהן מברך בשם ה' היה חדש של פגיעה בראיה. ויקטור בוחניק רחובות.

  2. במשנה ברורה סי' קכח ס"ק פט כתב שאין לאסור רק הסתכלות מרובה והוסיף שמה שבימינו נוהגים לא להביט כלל הוא זכר למקדש וכמדומני שבספר "פסקי תשובות" כתב שעל פי הקבלה יש עניין לא להסתכל.

  3. ראיתי גם בכה"ח שאין להסתכל בידיים של הכהנים משום כבוד השכינה. ולכן , למשנ"ב שהטעם זכר למקדש ולכה"ח משום כבוד השכינה אסור להביט בהם בכלל ואפילו לא ראיה בעלמא. ואילו לב"י בראיה בעלמא מותר, ורק בהסתכלות מרובה אסור. ויקטור בוחניק רחובות.