שיעור כזית בברכות הנהנין

שאלה:

שלום , איך אני אמור לחשב שיעור כזית במאכלים ? לפי 27 סמ״ק או 18 ?
ואם אכלתי בין לבין למשל 22 סמ״ק עלי לברך או שאני רשאי אבל לא חייב?
אם אני חושב (לפי העין)שאכלתי שיעור כזית אני רשאי/חייב לברך או שאני חייב להיות בטוח ?
תודה רבה !!

תשובה:

לכאורה אין לברך על פחות מ27 סמ"ק שהוא שיעו חצי ביצה לשיטת הר"ח נאה [די לנו שלא חוששים לשיטת החזון איש, לברך גם בשליש ביצה של הר"ח נאה נראה לי קצת מידי קולא]. וכמובן יש לצאת מהספק ותמיד לאכול עוד כמה גרמים, שהרי ספק ברכות להקל.