לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מכירה אוטומטית באינטרנט שנעשתה בשבת

שאלה:

שלום
יש לי חשבון מכירות באינטרנט דרכו אני מוכר מוצרים לאנשים בארה"ב.
החשבון מטבעו פעיל אוטומטית גם בשבתות ובחגים.

המוצרים שאני מוכר אינם נמצאים אצלי אלא אחרי שאני מקבל תשלום מהקונה אני מחפש את המוצר אצל הספקים שלי וקונה מהם ושולח אותו לקונה שלי.

התשלום של הקונים שלי אלי מתבצע על ידי פייפל, שזה אומר שנכנס אלי כסף לחשבון הפייפל שלי באופן מיידי עם רכישת המוצר על ידי הקונה.

השאלה מה הדין אם קנו ממני בשבת, האם הדבר מותר?
מצד שכר שבת, קנין בשבת, הנאה ממעשה שבת? ואם בעייתי אז האם יש פתרון?
אציין שהיות ואני מוכר בארה"ב אז בודאי הרוב המכריע של הקונים ממני הם גויים.
בתודה

תשובה:

שלום רב.

אתר (הפועל אוטומטית) הפונה לרוב העולם ורוב הנכנסים לאתר הם נכרים, אין צריך לעשות דבר, ומותר להשאירו פתוח בשבת (כמובן במקרה שלא יהיו יהודים שיצטרכו לתחזק ולתפעל אותו).

אך אם רוב הפעילות על ידי יהודים, לכתחילה יש לדאוג לסוגרו בשבת, ישנם כמה דרכים לסגור אתרים בשבת בלא שיהיה נזק בקידום ובפעולת האתר (ניתן לראות אפשרות לעשות זאת באתר זה).

במידה ואין דרך לסוגרו בשבת, יש למוכרו לשבתות לגוי, וישנם כמה דרכים כיצד לעשות זאת, בשו”ת אגרות משה או”ח חלק ד’ סימנים נ”ה – נ”ח כתב כמה שטרות מכירה לגוי, ופירט את סדר עדיפותם, אך אם גם זה אינו אפשרי ניתן בשעת הדחק להשאירו פתוח.

מקורות:

ניתן לעיין בתשובה דומה שנכתבה כאן.