הבדלה במוצ"ש לפני ערבית

שאלה:

שלום ושבוע טוב,

רציתי לשאול שאלה שמאוד חשובה לי – תשובתה:

האם זה נכון שההבדלה במוצ"ש, אינה קשורה לערבית (אמנם יש קשר של אתה חוננתנו שמבדל בתפילה וכו') ושניתן להבדיל קודם תפילת ערבית, האם זה נכון והאם זה רק בדיעבד וצורך או גם לכתחילה?

תודה רבה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

ניתן מעיקר הדין להבדיל לפני ערבית, כמבואר בשו"ע סי' רצט, אלא שלכתחילה בלאו הכי לא אוכלים לפני קריאת שמע של ערבית ולכן גם את ההבדלה דוחים לאחריה [לגבי עשיית מלאכה בלאו הכי די באמירת ברוך המבדיל].

שבוע טוב.

הצטרף לדיון

10 תגובות

  1. אבל אם ניתן להבדיל קודם הבדלה, הרי צריך לשתות מהיין, ומצד שני אתם אומרים שאסור לפני ק"ש לאכול, א"כ אין ניתן להבדיל קודם ערבית? זה לא תרתי דסתרי?

  2. אפ אפשר… רק לקבל תשובה, מתי מים כן אסור? אחרי ערבית ולפני הבדלה? אני פשוט רוצה לעשות לעצמי סדר בדברים ולדעת.

    תודה רבה.

  3. בשונה מקידוש שאסור לפניו אפילו שתיית מים, מים ורק מים מותר לשתות לפני הבדלה, לאחר תפילת ערבית וגם לפניה, ראה שו"ע רצט א.

  4. בין הקודש וכו' – וא"צ לומר כל הלשון של הבדלה ומ"מ לענין אכילה לא מהני עד שיבדיל הבדלה גמורה על הכוס וגם בתפלה (משנה ברורה ס' רצט סק' לה)

    א. לפי המ"ב הנ"ל אם עשה הבדלה על הכוס אך לא עשה ערבית אבל יש לו שומר שיזכיר לו ערבית. האם יכול לאכול?

    ב. האם יש חולקים? (גם ספרדים גם אשכנזים)

  5. אכן מפורש במשנה ברורה שגם בתפילה, אינני יודע חולקים. אבל רבים תמהו על דין זה ראה בפסקי תשובות אות יד שם שהביא כמה אחרונים שתמהו שלא מצינו בשו"ע אלא שהבדלה על הכוס מעכבת באכילה, אבל כיון שכך הורה המשנה ברורה מי יקל לדינא כנגדו.