מזוזה לגוי כשיש חשש שיעלב

שאלה:

בבית משותף בו נכנס דייר נוצרי שרכש את הדירה ובעליה הקודמים לא הסירו את המזוזה בכניסה, מישהו עקר את המזוזה מפתח הדירה וכעת הדייר החדש מרגיש פגוע מאד.
האם מי שעקר את המזוזה והוא לא היה המוכר ולא הקונה, פעל כדין? האם העובדה שהדייר החדש נפגע ומרגיש שפעלו מטעמי אפליה וגזענות איננה בבחינת הבאה לידי איבה שאוסרת הסרת המזוזה אפילו בידי מוכר הדירה?

תשובה:

שלום וברכה

באופן כללי כל התנהגות ברוטלית, מיותרת וחסרת טעם, כל דבר ניתן לפתור בשיח חכם ונעים… וברור שבמקרה זה אדם שלישי אינו אמור להתערב בענין. אין מצוה למנוע מגוי להחזיק מזוזה כשאין חשש שיבזה אותה, יש איסור לתת לו אותה.

לעצם הענין מדברי הרמ”א בסי’ רצא סעי’ ב נראה שכל מה שהתירו לתת מזוזה לגוי משום איבה הוא רק כאשר יש חשש שמחמת כן ירע לישראל. מסופקני אם במציאות בת זמנינו טעם זה שייך. אנחנו חיים בעולם מערבי בו לא נראה שאדם שעל פניו הגון ושומר חוק יפגע ביהודי או יצר לו בגלל זה. אכן אם מדובר בנוצרי בעל עסק שיש תחתיו פועלים רבים ויתכן שחלקם יהודים, יש מקום להקל.

שבת שלום.