שינוי שם ה'

שאלה:

בס"ד
שלום לכבוד הרב
שמות רבא פ' ג כותב שמשה ביקש מה' לדעת מה שמו וה' אמר לו ששמו משתנה לפי זמנים שונים כגון רחמים .דן אנשים וכו…
רציתי לדעת למה לדוג ביום כמו ט באב או שאר צומות או מזמן חורבן הבית שיש גלות וכו השמות בתפילה שלנו וברכות לא משתנים כמש במדרש לעיל לדוג בזמן צער שמו כך וכך…
למה בתפילה שם קויק לא משתנה לשם ה"צער"…?

תודה רבה
נאור

תשובה:

שלום רב,

הכוונה אינה ששמו באופן כללי משתנה בזמנים אלו, אלא שהפעולה הנעשית של עונש או הטבה וכו', באה לידי ביטוי בשמות שונים, שמותיו על פי פעולותיו, ולכן מה שנוגע לתפילות שהן אותן תפילות בכל יום אין בהם שינוי שמו. אלא שכאשר אתה שואל מכח איזה שם נעשה חורבן הבית, הוא נעשה מכח שם אלוקים שענינו דין ולא מכח שם א-ל שענינו חסד, וכן הלאה.

שבת שלום.