האם אפשר להיות סנדק פעמיים

שאלה:

שלום לרב
אני מבקש לשאול
האם מותר להיות סנדק פעמיים הייתי סנדק בילד הראשון
והמשפחה מהצד השניה לא רוצים ומוותרים ומבקשים שאני יהיה סנדק תודה מראש על תשובתך

תשובה:

שלום רב,

אכן כתוב שלא לתת פעמיים סנדק לאותו אדם. אולם לגבי קרוב משפחה כמו סבא או דוד יש מקור לכך שאפשר.

שיהיה לך רוב נחת מהילדים והנכדים!

מקורות:

הרמ”א (סי’ רס”ה סי”א) הביא שאדם לא מכבד יותר מפעם אחד סנדק אחד אצל בניו. והסיבה לכך היא משום שסנדק הוא כמו מקטיר הקטורת. ולגבי הקטורת נאמר במשנה ביומא “חדשים לקטורת” כלומר, כל פעם מישהו חדש יבוא להקטיר. ובביאור הגר”א שם (ס”ק מו) כתב שמקור המנהג אינו מסיבה זו אלא משום צוואת רבי יהודה החסיד, ראה שם מה שכתב הגר”א. אולם לגבי הסבא (או קרוב משפחה אחר) כתב שם בהגהות יד שאול (בעל השואל ומשיב) עפ”י דברי הנודע ביהודה (יו”ד סי’ פו) שלגבי רב העיר נהגו לתת פעמים. שלפי זה גם לגבי קרוב המשפחה ניתן לתת פעמיים.