חשבון מים גבוה כתוצאה מפיצוץ צינור משותף, על השוכר או המשכיר

שאלה:

בס"ד
בבניין בו קיימת לנו דירה שאנו משכירים היה פיצוץ צנרת. וועד הבית הזמין אינסטלטור והתשלום שולם גם מאיתנו כמשכירים.
בעקבות הפיצוץ תשלום המים נהייה יותר גבוה.
מי צריך לשלם את ההפרש עבור המים שהתבזבזו כתוצאה מהפיצוץ?
אשמח לתשובה בהקדם.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אם החשבון רשום על שם השוכר, הרי הוא חייב לשלם את תוספת הצריכה. אם החשבון רשום על שמך, אני אישית סובר שאף במקרה כזה השוכר חייב לשלם, אבל יש מגדולי הדיינים הסוברים שבמקרה כזה אתה צריך לשלם את התוספת.

מקורות:

האמור בחוזה שהמשכיר צריך לשלם על פיצוץ מתייחס לתיקון הבעיה בלבד וכפי שאכן נהוג שהמשכיר חייב לתקן את הדירה. חוב המים הוא חוב שהרשות המקומית (או תאגיד המים) מטילה וכיון שהיא מחייבת את השוכר עליו לשלם. לדעתי גם אם חשבון המים רשום על שם המשכיר, כיון שאפשרי למשכיר להעביר את החשבון על שם השוכר גם ללא הסכמתו (אם יציג את הסכם השכירות), גם אם לא עשה כן הרי זה כאילו התחייב באחריות על חוב המוטל על השוכר. עיין נתיבות סי' עב ס"ק כד.

בנוסף לכך, אם הרשות לא הייתה מחייבת על הנזילה, הרי שהיו מעלים את מחיר המים כדי לממן את הנזילות. הרי, שבזבוז מים מנזילות הוא הוצאה הכרחית לזה שצורך מים. כך שלא מסתבר שיש לראות בתשלום על נזילה חיוב שונה מאשר תשלום על צריכת מים בפועל.