דיני ממונות בנושא תיווך דירות

שאלה:

שלום וברכה שאלתי היא כך אני פרסמתי דירה למכירה ופלוני פנה אלי אך לא היגענו להסכמה. כחודש לאחר מכן פנה אלי מתווך באומרו שיש לו קונה בשבילי והנה זהו אותו פלוני ושוב לא הגענו להסכמה לאחר חודש פנו אלי מחברת "עמידר" והציעו סכום וגבוה ב20000שח מסכומו של פלוני ובאותו יום חזר ופנה אלי אותו פלוני נקבתי בפניו את הסכום המוצע לי מחברת "עמידר" תוך שאני מציג לו את הצעת "עמידר" ואמרתי לו שאני מוכן למכור לו באותו סכום אע"פ שתנאי התשלום של "עמידר" טובים יותר והגענו להסכמה כיוון שהדירה מיועדת לאמו המבוגרת. והנה המתווך המוזכר לעיל רוצה שכר טרחה ואני מצידי הגבתי למתווך שאם ארצה אמכור לעמידר ואין לי שום צורך בעזרתו בעיסקה זו ומה גם שפלוני ואני נפגשנו לפני התערבות המתווך ועוד שגם לאחר התערבותו לא הגענו להסכמה עם פלוני אלא רק כחודש אחרי שהמתווך הבין שלא צלחה עסקה זו יש לציין שאין לי שום התחייבות למתווך האם אני צריך לשלם לו משהו מצד דין תורה תודה וברכה ניר בר

תשובה:

שלום רב,

במקרה  שאותו מתווך פנה אליך עם הקונה (שאז החיוב שלך אליו מדין יורד ולא מדין פועל)

ובמידה ונציג עמידר ראה את הדירה וכבר נגמר המו"מ עם חברת עמידר והיה חסר רק חתימה אצל עו"ד וויתרת על העסקה רק לעשות גמ"ח לאותו קונה אינך חייב בתיווך (ראה אגרות משה ח"א מט)

אם לא היו כך פני הדברים ואפשר שלא היה יוצא עם חברת עמידר שום עסק או שיש ספק בדבר אינך יכול לפטור את עצמך בטענה הזאת

במידה וסיכמת עם המתווך הזה שיחפש לך קונים גם במקרה הראשון יש להסתפק בזה ואולי אתה חייב לתת לו רק שליש היות שבלי הוויתור שלך לא הייתה העסקה יוצאת לפועל

לגבי עצם חיוב התיווך מצד זה שהקונה פנה אליך קודם, השאלה אם  המתווך היה גורם מכריע בעסק.