ברכה על נטילת ידים למי שאינו מתפלל שחרית / סיכת ביטחון בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול כמה שאלות-
1. אם קרה ובחורה קמה בשעות הצהריים ורוצה להתפלל מנחה. האם כשקמה בצהריים תברך על נטילת ידיים או שברכה זו שייכת רק לפני תפילת שחרית?
2. אם רוצים לחתוך לימון ולסחוט אותו, האם צריך לפני שחותכים את הלימון לשפשף אותו עם סקוטש' בגלל נימות?
3. אם הצווארון של החולצה קצת רחב, האם מותר להדק אותו בעזרת סיכת ביטחון בשבת?
4. האם מותר להניח סידור (סגור) על הברכיים?

המון תודה

תשובה:

שלום וברכה

  1. באופן זה יש לברך לפני מנחה אחר שעושה צרכיו, ראה חיי אדם כלל ז סעי' ה.
  2. כדאי מאוד. ולכל הפחות יש להסתכל עליו שאין כנימות.
  3. מותר להשתמש בשבת בסיכת בטחון אך אם אפשר יש לעשות תחיבה אחת בלבד ולא שתים, כדי לחשוש לדעצת הקרבן נתנאל שהביא המשנה ברורה בסי' שמ ס"ק כב שסבר שבאופן הוא תפירה. אם אי אפשר ויש צורך, אפשר להקל גם בשתי תחיבות בדיעבד, ראה שמירת שבת כהלכתה סי' טו סעי' עד שהרחיב בענין זה בראיות רבות.
  4. מותר.