אמירה לגוי לצורך מצוה / טבילת כלים בנהר

שאלה:

שלום לכבוד הרב שתי שאלות בשתי נושאים לכבוד הרב
1. בית הכנסת ששכחו את המפתח של ארון הקודש בבית הגבאי ואין עירוב במקום האם מותר לבקש מגוי שיביא את המפתח, ומה הדין אם שכחו את התיקון קוראים והבעל קורא מאד מתקשה לקרוא בלי זה
2. האם מותר לטבול כלים בנהר

תשובה:

שלום וברכה

  1. כיון שכפי שאני מניח לא מדובר ברשות הרבים דאורייתא שזה כמעט אין בנמצא, זה נחשב שבות דשבות שהתירו במקום מצוה, ראה נודע ביהודה מהדו"ק סי' לג. אמנם לצורך מצוה דרבים מצינו שהתירו גם אמירה לגוי באיסור דאורייתא, ראה משנה ברורה סי' רעו ס"ק כה לגבי תיקון העירוב על ידי גוי, אבל אפשר שבזה גם הנודע ביהודה יודה כיון שיש מכשול לרבים שאינם יודעים שהעירוב קרוע, לכן קשה להכריע בענין זה, אבל כאמור במקרה שלכם ודאי מותר. וכ"כ בשו"ת אגרות משה ח"ג סי' מב.
  2. לגבי התיקון קוראים קשה להקל, אפשר להסתדר עם חומש, וגם אם הטעמים לא יהיו מדוייקים אין בכך כדי להתיר.
  3. כמובן כל זה בדיעבד ששכחו, לכתחילה יש לדאוג שהכל יהיה מסודר לפני שבת.
  4. מעיקר הדין, בשולחן ערוך סימן ר”א ס”ב וס”ה מבואר שכל הימים והנהרות כשרים לטבילה. [אך לגבי טבילת נידה כתב בשו”ע בסימן קצ”ח סל”ד שאסור לטבול במקום שיש חשש שיראוה בני אדם כיון שלא תטבול כראוי]. אולם ראה עוד שם בסי’ קצח סעי’ לג לגבי טבילה בנהר הניזון ממי גשמים או הפשרת שלגים הדין בעייתי יותר, כיון שמי גשמים אינם מטהרים עד שיקוו למקום אחד ולא כשהם בזרימה. מהבחינה הזו ים עדיף.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. לכבוד הרב שליט"א המקור אינו נכון כונתו היתה לשו"ע רא סי' ב' ששם דנים השו"ע והרמ"א בדין נהרות והפשרת שלגים,ולא קצח'
    בברכה