הלוואה בין בני משפחה בריבית נמוכה

שאלה:

שלום
רציתי לשאול בנוגע לדיני הלוואה.
קרובי משפחה שרוצים להלוות אחד לשני סכום כסף. והכסף הזה יכל להישאר בבנק ולקבל עבורו בתכנית חסכון מס' אחוזים לשנה,
אבל הם רוצים להלוות אחד לשני ובמקום האחוזים שהיה אמור לקבל מהבנק, הקרוב משפחה יביא לו את האחוזים האלה שהיה אמור להרוויח.
האם דבר זה נכון על פי ההלכה?
אשמח למקורות בנוגע.
תודה.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

זה דבר נכון ויש בכך גם מצווה של חסד בין קרובי משפחה, שהרי מדובר בריבית נמוכה מאשר המקובל בשוק. אבל, כדי שלא יהיה איסור ריבית חייבים הצדדים לחתום על היתר עיסקא ואף להבין את המשמעות של היתר עיסקא שהמלווה הוא כמו משקיע אצל הלווה ומקבל חלק מהרווחים ובגלל קשיים להוכיח כמה הרוויח יהיה קל יותר ללווה לשלם את הריביות שסוכמו.

נוסח היתר עיסקא ניתן להוריד מכאן.