העולה לתורה ואינו קורא בפיו – ברכה לבטלה?

שאלה:

שלום וברכה,
לשיטת הרב עובדיה זצ"ל,
1. האם מותר לענות אמן (ברכות התורה) אחר בן אדם שעלה לתורה ולא קרא ביחד עם הבעל קורא? האם יש חשש של ברכה לבטלה?
2.האם יש דין בורר בשקית מלאה בארטיקים? האם מי רוצה לבחור ארטיק רשאי להוציא מהשקית ארטיק שהוא לא רוצה?

תשובה:

שלום רב

  1. יש אמנם חשש ברכה לבטלה לדעת הגר"ע יוסף זצ"ל, ואף על פי כן ניתן לענות אמן מספק.
  2. להוציא מה שלא רוצים זה בהחלט בורר, אא"כ אתה נותן את זה למישהו שכן מעוניין לאכול אותו.

מקורות:

1. מקור דברי הגר”ע יוסף הוא בשו”ע סי’ קמא סעי’ ב שנקט שאם לא קרא בלחש ברכותיו לבטלה. אמנם ראה בביאור הלכה שם שבמצבים מסוימים כן סומכים על קריאת הש”ץ, כמו בסומא העולה לתורה ראה רמ”א סי’ קלט, וכנראה שלדעת הרמ”א אין זו ברכה לבטלה, ויש לסמוך על כך במקום ספק לענות אמן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ההגדרה מה נקרא תערובת ומה לא היא קשה מאוד, אבל על כל פנים במשנה ברורה שיט טו רואים שאפילו ערימת בגדים זה תערובת וכך כתבו הפוסקים על ערימת ספרים שאינם מסודרים, אז ודאי גם ארטיקים.