מעלת העשרה ראשונים לתפילה

שאלה:

בס"ד
שלום לכבוד הרב
רציתי לדעת מה ההגדרה של עשירי למניין מי שנכנס לבית כנסת עשירי או או לדוג היה תשעה אנשים וחיכו לאחד ובנתייים יצאו לבחוץ וכו לחפש מניין…ואז אחד מהם נכנס אחרון האם הוא עשירי?

תשובה:

שלום רב

אין מעלה לעשירי יותר מהתשעה שקדמו לו, כל העשרה ראשונים יש להם מעלה זו המובאת בשו"ע סי' צ סעי' יד, ונוטלים שכר כנגד כל הבאים אחריהם, וזוןכים לאריכות ימים ועוד ועוד כמובא בגמרא בברכות ח ב ומז ב. על פי הזוהר הק' יש מעלה מיוחדת בכך שכולם נכנסים יחד, ולכן כל העשרה מתקבצים בחוץ ויחד נכנסים, ואם אפשר להרויח גם מעלה זו, זה מהודר עוד יותר, ראה מגן אברהם שם ס"ק כח. וראה במגן אברהם שם שעיקר המעלה היא במי שגם נשאר עד סוף התפילה ואינו יוצא קודם לכן.