מנחה קצרה – לכתחילה או דיעבד?

שאלה:

שלום לרב . בעניין תפילת מנחה של פועלים שאין חזרת ש"ץ האם עדיף להתפלל בבית הכנסת עם חזרה של ש"ץ או להשלים מניין של פועלים?

תשובה:

שלום רב

אם אתה מתכוין למנחה קצרה, עם קדושה, נראה שאם נוכחותך נצרכת לקיום המנין כדאי להשלים, אבל אם לא צריך אותך ממש, תמיד טוב להתפלל בית כנסת בצורה מסודרת ויפה, אני מניח שהתפילה תהיה גם יותר בכוונה ובאוירה מתאימה, ולא תחת לחץ לחזור לעבודה.

באופן כללי, לכתחלה אין להתפלל מנחה קצרה כלל, מקור האפשרות להתפלל מנחה קצרה הוא במקום שעומד לעבור זמן תפילה ואם לא יתפלל כך יפסיד את זמנו, אך בשאר המקרים אין להתיר להתפלל מנחה קצרה, כך שיש לדרוש מהבוסים בעבודה עוד 5 דק' ולערוך תפילה כהלכתה, אף אחד לא יפסיד מזה…

מקורות:

ר’ במשנה ברורה סי’ קכ”ד סק”ז. בקובץ מבקשי תורה קס”ו אות ע”א הובא מהגרש”ז אוירבך זצ”ל שאפילו בזמן שחזרת הש”ץ תהיה לאחר השקיעה יש להעדיף תפילה עם חזרת הש”ץ מאשר מנחה קצרה. וכן הובא בספר דינים והנהגות של החזו”א פח,ג שלא היה נח לו במקומות שהיו מתפללים מנחה בלא חזרת הש”ץ.