תפילת הדרך בספינת טיולים שעוצרת בתחנות בדרך

שאלה:

שלום ידידי רבי ומורי ר ירוחם שליט״א
אם יוכל לעזור לי עם שאלה שהגיע באתר שלנו.
אחד שואל הוא בספינה של תיירות שעושה כמעט כל יום הפסקות בעייירות שונים. מתי צריך להתפלל תפילת הדרך?
מה המקורות בהם השאלה שייכת כדי שאוכל לרשום אותם
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה ידידי הגאון רבי אברהם שליט"א

לגבי אדם הנוסע לדרכו וחוזר למחרת נחלקו הדעות: א. דעת הב”ח והט”ז בסי’ קי, שכל יום מחייב תפילת הדרך גם אם אתה נוסע רצוף ללא מנוחה כלל, בהאיר השחר אומרים שוב תפילת הדרך. ב. השערי תשובה שם מביא בשם הרדב”ז, שאם ישן בלילה שנת קבע על מיטה, למחרת שממשיך בנסיעתו מברך שוב, אבל אם רק ישן שינת ארעי אינו מברך שנית למחרת. ג. דעת הפרי חדש שם והשו”ע הרב בסדורו, שבנסיעה אחת מברכים פעם אחת, אפילו היא נמשכת כמה ימים ובאמצע ישן במלון וכדומה.

להלכה הכריע המשנה ברורה שם ס”ק כו כדעת הרדב”ז, אלא שבביאור הלכה שם הוסיף שבכל מקרה אין לברך פעם נוספת לפני עלות השחר, לכן אם השכים ממיטתו ונסע עוד לפני עלות השחר, ימתין מלברך עד אותה שעה.

בס’ הליכות שלמה פרק כא אות ב הבין מדברי הרדב”ז שהדבר תלוי באופי השינה, והיינו, שאם ישן שינת קבע באיזה מקום, עליו לברך שנית תפילת הדרך כשיקום, ולאו דוקא במלון אלא אפילו תחת כיפת השמים.

ומכל מקום נראה, שאם במהלך התחנות האלו לא יוצאים מהספינה, אלא נשארים בה גם כשהיא עוגנת, או יוצאים מעט לטייל אבל חוזרים אחר זמן קצר לישון בספינה ואז היא מפליגה הלאה, הסברא נותנת שאין כאן כל הפסק והכל נסיעה אחת, אבל אם יורדים ומסיירים ולנים בערים השונות וכו', הדין כנ"ל.

בהצלחה רבה ותזכו להרבות גבולות הקדושה בכל רחבי מדינות דרום אמריקה!

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. כ"כ בשערי תשובה שם באות ח, שהמפרש לים יאמר תפילת הדרך בפעם הראשונה בחתימה ובשאר ימים בלי חתימה.
    ואין זה נחשב שינת קבע כיוון שישן לא במקום יישוב. בברכה, ויקטור בוחניק רחובות.