בצל בשרי שנחתך בסכין חלבי

שאלה:

שלום!
אשתי חתכה חצי מבצל שנחתך בסכין חלבי בסכין בשרי והכניסה אותו לתבשיל בשרי מה דין הסכין והסיר והתבשיל? תןדה

תשובה:

שלום רב

לבני אשכנז הבצל הזה נעשה בשר בחלב ממש ואסור באכילה, ולכן אם יש בתבשיל פי שישים כנגד הבצל [לא סביר כל כך] המאכל והכלים לא נאסרו ורק את הבצל יש להוציא, מה שניכר ממנו, אבל אם אין פי שישים, המאכל נאסר באכילה ויש להכשיר את הסיר והסכין השני.

לבני ספרד, אם אני מבין נכון בתחילה חתכו את הבצל באמצע בסכין הבשרי ואז קצצו אותו בחלבי, ולכן לבני ספרד המנהג שהבצל לא נעשה כולו בשרי, אלא רק שני סנטימטרים מכל צד של החיתוך, מה שמשפיע על חישוב הפי שישים בתבשיל.

כמו כן, אם הסכין הבשרי לא היה בן יומו ומדובר בתבשיל יקר ויש כאן הפסד מרובה, בני ספרד יכולים להקל שאינו נאסר.

מקורות:

ראה שו"ע סי' צו סעי' א – ב, כף החיים שם ס"ק י וזבחי צדק סעי' ח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תוספת לשאלה ששאלתי ולא הובנתי כראוי
    הבצל קודם נחתך בסכין חלבי ורק לאחמ"כ נחתך חציו השני בסכין בשרי האם זה משנה?
    ועוד האם קרש החיתוך גם נאסר ? ועוד מה הדין אם אין בטחון מלא שהסכין חלבי ב100% מה הדין אז?
    תזכו להגדיל תורה ולהאדירה

  2. החלק הראשון הובן.
    לגבי הקרש חיתוך נהגו להקל, ראה ס’ דבר חריף פרק א סעי’ יג.
    אם אין בטחון שהסכין חלבי זו סיבה וצירוף גדול להקל, כאשר ודאי גם מדובר באינו בן יומו.