קניית ספרי קודש מכספי מעשרות

שאלה:

האם מותר לקנות ספרי קודש מכספי מעשרות

תשובה:

שלום רב

באופן עקרוני זה אסור, אבל אם הם יהיו מונחים בבית הכנסת ולא בבית, ונתונים להשאלה לכל דורש – מותר.

מקורות:

רוב הפוסקים התירו לקנות ספרים מכספי מעשר ולהשאיל אותם לאחרים, כיון שיש בכך מצווה (עיין ש”ך יו”ד סי’ רמט סק”ג, ט”ז שם סוף סק”א, ערוך השולחן שם סעיף י, שו”ת באר שבע סי’ עו וספר נחלת שבעה שטרות סי’ ח סוף אות ז).

בזמנינו שהספרים מצויים, וכל אדם יש לו בשכונתו ספרייה עם כל הספרים הנצרכים לו, הקונה ספרים לעצמו, גם אם מסכים להשאיל למי שצריך, כיון שהסיכוי שאדם יבוא לשאול את הספר הוא קטן ביותר, ועל כל פנים השימוש שהוא יעשה בספר הוא עשרת מונים מהשימוש של השואלים, אסור לממן אותם מכספי מעשר.

לכן הרוצה לקנות ספרים מכספי מעשר יפקיד אותם בדרך כלל בבית כנסת וירשום עליהם שהם מותרים בשימוש.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. האם מותר לקנות מגילת אסתר מכספי מעשרות?
    בעלי בעל קורא בפורים ואין לו מגילה, כל שנה הוא משתמש לוקח מהציבור. הוא קורא גם לנשים לפני או אחרי המנין ואז קצת יותר מורכב למצוא ממי לקחת מגילה.
    האם זה נחשב לספר קודש שלא קונים מכספי מעשרות או שזה צורך ציבור כי הוא קורא בבית הכנסת.
    המגילה גם יקרה יותר מרוב ספרי קודש ולא נוכל לקנות אותה ללא כספי מעשרות.
    תזכו למצוות

  2. האם מותר לקנות ספרי קודש עבור מישהו (כגון שבעל תשובה מקבל ספרים לשם לימוד והתחזקות רוחנית) מכספי מעשר, או שמא זה רק כשיש זיכוי רבים?