למי חייבים לתת צדקה?

שאלה:

שלום וברכה
יש לנו חנות שבאים הרבה פושטי יד לקבלת צדקה
זה נהיה מטרד לחנות
ואנחנו לא יודעים מי באמת זקוק לצדקה הזו
חלקם נראים נרקומנים
וחלקם לא ממש יראי שמיים
שמבזבזים את הכסף להימורים וסמים
האם אני עובר על מצוות צדקה שאני לא נותן להם?
כי בגמרא רשום הצילנו נא מן הרמאים
ושמעתי שלא ידונו אותי בשמיים על אסור צדקה
אודה לכם אם תענו לי

תשובה:

שלום וברכה

עני שמבקש צדקה, חייבים לתת לו זוהי מצוות צדקה. ראה את לשון הרמב”ם (פ”ז מתנות עניים הלכה ב’): “מצות עשה ליתן צדקה לעניים כפי מה שראוי לעני, אם היתה יד הנותן משגת, שנאמר פתוח תפתח את ידך לו ונאמר והחזקת בו גר ותושב וחי עמך ונאמר וחי אחיך עמך. וכל הרואה עני מבקש והעלים עיניו ממנו ולא נתן לו צדקה עבר בלא תעשה שנאמר לא תאמץ את לבבך ולא תקפוץ את ידך מאחיך האביון”.

אולם ברור שאם לא נראה שהם אנשים הגונים אין צורך לתת להם, היום רבים הנוכלים או אנשים שסתם אינם בריאים בנפשם והקיוץ נדבות אצלם הוא יותר אורח חיים מאשר צורך, ולכן רק אדם שמבקש אוכל חובה לתת לו,או כמובן כשנראה שהוא עני מהוגן.