הפרדת גרגירי תירס מהקלח – מלאכת דש

שאלה:

האם יש איסור מלאכת דש במפריד גרגירי תירס מקלח תירס מבושל בשבת?

תשובה:

שלום רב

לכאורה יש לאסור.

מקורות:

הכלל במלאכת הדישה היא שכל דבר שרגילים לעשותו בבית לפני האכילה, כמו הפרדת ענבים מהאשכול – מותר ואין זו דישה, וכל מה שרגילים לעשות בתהליך מוקדם יותר – אסור. לכאורה אין דרך לאכול כמו שהצעת, יש שקונים גרגירי תירס בשימורים שכבר מופרדים, ויש שנוגסים מהקלח, השיטה שהזכרת היא ממש מיעוט אנשים וזה נקרא מלאכת שדה. ראה אגלי טל דש ס"ק יא, ושביתת השבת דש ס"ק ה.