כיצד לחלק לחמניות שנכרשו במשותף

שאלה:

שלום לכב' הרב,

שאלה שדנו בה
3 אנשים שאכלו יחד כשאר אדם א הביא 3 לחמניות והשני הביא 2 והשלישי הביא 5 שקלים.
לאחר הארוחה הוא נתן להם את ה5 ש"ח אומר להם להתחלק בכסף.
יש 2 אופציות לחלוקה
1. חלוקה של 2-3 לפי כמות הלחמניות שכל אחד הביא
2. חלוקה לפי יחס בניכוי האכילה כלומר לאחר ניכוי האכילה של כל אחד מהנותנים של 1 ו2 שלישים (בהנחה שיש אכילה שווה) היחס הנותר הוא 1:4 וזוהי החלוקה.

מה הנכון מבחינת הלכה ?
1- יש שרצו לטעון שבגלל שאמר לחלק את הכסף כוונתו לחלק לפי יחס בניכוי האכילה השווה
2- יש שטענו מצד שני שהרי אין הגבלת אכילה והחלוקה צריכה להיות 2:3 לפי ההבאה של המצרכים

תשובה:

שלום רב,

למיטב הבנתי הוא נתן את החמש ₪ לשלם על אכילתו לכן דבר ראשון צריך לדעת של מי הלחמניה\יות שהוא אכל   ולבעל הלחמניה\יות מגיע התשלום ובמקרה שאכל משניהם צריך לחלק את הכסף לפי השיווי שהוא אכל מכל אחד ובמקרה ששילם יותר משיווי אכילתו ויש כאן רווח לבעלי הלחמניות הרווח נידון כמתנה כיוון שלא היה חייב לשלמו בלי שקצצו על זה ובמקרה שאכל משניהם זה יתחלק בשווה אף שלא אכל משניהם בשווה שהרי מן הסתם מי שמכר יותר  לא גרם למתנה לגדול יותר במקרה הזה והמתנה הגיעה מכוח שניהם בשווה (וראה שו"ע קפג ו).