חשיבות אמירת תחנון

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים. האם יש חשיבות מיוחדת באמירת תחנון?
אפשר מקורות בבקשה? תודה.

תשובה:

שלום רב

בליקוטי מהרי"ח מבאר בהרחבה ענין זה של נפילת אפיים, על פי הזוהר הקדוש, שענינו מסירות נפש לעבודת ה', עד שהזוהר הק' מזהיר שהאומרו שלא בכוונה מתחייב בנפשו! שהרי אין לך חילול ה' גדול מזה… משום שחששו לדברי הזוהר, רוב הקהילות אינם מקיימים את התקנה כצורתה בשלימות, הספרדים אומרים את הפרק המקורי עם המסירות נפש, אבל בלי נפילת אפיים, ואילו האשכנזים השאירו את הנפילת אפיים אך שינו את הפרק לומר רחום וחנון. רק חסידי חב"ד מקיימים תקנה זו כצורתה הראשונה, ולהם אכן יש חובה מיוחדת להזהר לומר זאת בכוונה שלמה.

ברבינו בחיי פ' קרח מוסיף שיש שלושה ענינים בנפילת אפיים: מורא – שירא מהביט אל ה', צער והכנעה, ביטול כל החושים לעבודתו יתברך.

בכף החיים סי' קלא הביא מהאר"י שהאומרו בכוונה נעשה בריה חדשה, מקבל כח למלחמת היצר, זוכה לתוספת הבנה בלימוד, דביקות בקב"ה, אין חטא בא לידו.

בהצלחה.