תיווך למתווך שנתן פרטים כלליים בלבד

שאלה.

מתווך שאמר לאדם שיש דירה של שלש חדרים להשכרה באזור מסויים, הלך אותו אדם ובירר שם והגיע לאותה הדירה ושכרה, האם הוא חייב לשלם לתווך.

תשובה

מעיקר הדין לכאו' אינו צריך לשלם למתווך כלום, ומאחר ולא נתן לו את כל הפרטים אל ארק מידע כללי שיש שם דירה של שלש חדרים, והרי את המשך המידע הוא לא נתן לו כי הוא רצה שיבא דרכו, וע"כ המידע שהוא כן נתן לו הוא מידע שלא לוקחים עליו דמי תיווך, אמנם יש הסוברים שלמעשה הוא נהנה ממנו, אם לא יכל להגיע לאותה הדירה בלא המידע הזה, וע"כ יתכן שמגיע לו שליש כמציע, וע"כ אם רוצים להתפשר יש להציע שישלם לו חצי מהשליש.

הרב אליהו יפה הרב חיים הררי והרב שרגא רוזנטל