נתן רשות להשתמש בכרטיס אשראי

שאלה

נתן רשות לחברו להשתמש בכרטיס האשראי שלו כדי שחברו יוכל לשלם חשבון לטלפון סלולרי וכעבור חצי שנה כשבא החבר לשלם אמר בעל החשבון שאיבד כמה חשבונות וחברו מסכים שיעגל את החשבון האם יכול לגבות לפי החשבון הגבוה או לפי הנמוך משום איסור ריבית

תשובה

מזמן ששולם החשבון מתחילה ההלוואה שבמקום שיגבו מהמשתמש גבו מבעל החשבון ומכיוון שהיתה כאן הלוואה נמצא שאם בעל החשבון מרשה לעצמו לעגל ולגבות יותר הרי זה מכיון שהוא הלווה וממילא נחשב לריבית ואף שחברו מסכים הרי זה כיון שלא נעים לו שחברו הלווה לו, אך אם חברו אומר שרוצה שיגבה את המחיר הגבוה יותר ויעגל כיון שלא רוצה לשלם פחות ממה שהוא נהנה מותר שכך כתב הראב"ד בספר " תמים דעים " שאם הלווה רוצה לשלם כדי לצאת מספק הלוואה מותר כיוון שמשלם שמא כך הייתה ההלוואה ולא משום ריבית

הרב יצחק שובקס והרב יצחק מרקובסקי