איך להתיחס לאם שבדכאון – בשבת

שאלה:

לכבוד הרב שלום,
אני חוזרת בתשובה והמצב בביתי לא פשוט
אימא שלי סובלת מדיכאון ואבא שלי לא מדבר איתה כלל ולא מתיחס אליה כבר כמה שנים.
הם התחתנו בחתונה אזרחית והוא לא רוצה להנישא כדת משה וישראל .
אני כרגע סטודנטית וגרה במעונות וחוזרת לשבת פעם בשבועיים.
הבעיה היא שהאוירה בבית לא טובה , אבא שלי בקושי מדבר עם אחי ואיתי, ונמצא תמיד בטלויזיה וכדומה.
אימא שלי לא מפסיקה להתלונן ולספר לי את כל הבעיות שלה בשבת.
כשאני אומרת לה שאלו דברי חול היא אומרת לי שאי אפשר לדבר איתי על כלום ואני מנסה תמיד להשתיק אותה.
ולפעמים היא אומרת שאני צודקת אבל המצב חוזר על עצמו.
באופן כללי היא עצובה מאוד ולא נעים להיות במחיצתה..
בנוסף אחותי שומעת שירים בטלפון וזה מפריע לי מאוד בשבת.
מאוד קשה לי להיות כך בבית אפילו שזה רק לשבת. ואין לי אפשרות לבקר באמצע שבוע.

רציתי לשאול:
1. איך להתיחס לאמי? לשתוק ולהקשיב בעל כרחי או כל פעם לבקש ממנה לא לדבר על זה ואז היא נעלבת, בוכה ונגרם לה צער?

2. האם להישאר במעונות ולשמור שבת כהלכתה או לנסות להתמודד עם אמי וחילולי השבת המפריעים והנלוים בבית?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

קשה לי לייעץ ולהכנס לכל המכלול בתכתובת שכזו באינטרנט, אבל אין ספק שאם תוכלי לתת לאמך אוזן קשבת שתוכל לשפוך בפניך את מצוקותיה וקשייה זה חסד עצום, ואת יכולה לעשות זאת גם בשבת. זה כיבוד הורים אמיתי, וגם חסד גדול, היא בסך הכל אשה אומללה מאוד. כמובן, יש לך גם את החיים שלך וחשוב שיהיה לך קל וטוב, את צריכה לאמוד את כוחותיך ויכולותיך, ומה שתוכלי לתת בלי להפגע יותר מידי זו בודאי מצוה חשובה.

במקביל חשוב מאוד להתארח מידי פעם אצל משפחה ששומרת מצוות כראוי, להשתתף בסעודות שבת עם דבריתורה וזמירות וכו', זה מאוד מחבר ומלמד ואין לוותר על כך.

בהצלחה רבה ובשורות טובות.