חפצים שאורחים שוכחים בבית המארח

שאלה:

לבית שלי נכנסים כל מיני אנשים, ידידים, מכרים ומשפחה שאני מארחת. מטבע הדברים הם שוכחים כלים שנים ופריטים אחרים לא ממש חשובים. יש לי שקית בבית שלשם אני מכניסה את החפצים ובכל פעם שמישהו מגיע אני מוציאה את השקית ובודקת איתם אם איזשהו חפץ שייך להם. בסופו של דבר נישארים לי חפצים שאני לא מצליחה למצוא את הבעלים שלהם, וזה מכביד עלי. מה אני אמורה לעשות?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

דברים שאינם שווים הרבה ועל פי רוב האורח לא יטרח לחזור כדי לקחת אותו, מותר לקחת או לזרוק. הבעיה שיכולה להיות, הוא שעל פי הלכה, גם חפצים שאינם שווים הרבה, אם הגביהו אותם בזמן שייתכן שהבעלים עדיין לא יודעים שאיבדו אותם, חייבים להשיב אף לאחר ייאוש.

העצה היא לתלות הודעה שהנכם רשאים לנהוג כרצונכם בחפצים שיישארו מספר ימים מסוים לאחר היציאה מהדירה.

לגבי החפצים מהעבר, אם הם תופסים הרבה מקום ומכבידים, יש אפשרות להעריך שווים ולקנות אותם לעצמך.

מקורות:

לעניין תוקף המודעה, כך שמעתי מרב אחד ששמע מפי הגרי"ש אלישיב וכן כתבו בשו"ת אגרות משה חו"מ חלק ב' סימן מ"ה, בשו"ת מנחת יצחק חלק ח' סימן קמ"ו ובשו"ת שבט הלוי חלק ט' סימן ש"ח.

לעניין יאוש שלא מדעת עיין שו"ע חו"מ סי' רסב סעיף ג. לעניין מכירת אבידה עיין שם סי' רסז.