נסיעה במעלית לאחר קבלת שבת, כשאדם שלא קיבל שבת מפעיל

שאלה:

האם אישה שקיבלה על עצמה שבת בהדלקה מוקדמת (חצי שעה לפני השקיעה) יכולה לרדת במעלית ביחד עם בעלה כאשר בעלה ילחץ על הכפתורים?

תשובה:

שלום רב

נראה לכאורה שאם היא נכנסת לפני שהוא לוחץ על הכפתור [ובאופן שהוא מכסה קודם לכן את העינית האלקטרונית], אין איסור, אבל נראה שיש להמנע מכך משום זילותא דשבת. שכן בגמרא בבבא קמא דף י עמוד ב אמרו: "ה' שישבו על ספסל אחד ולא שברוהו ובא אחד וישב עליו ושברו האחרון חייב". כלומר, אף שהכובד של כולם גרם בסופו של דבר לשבירה, כיון שהפעולה הסופית נעשתה על ידי האחרון, הוא מוגדר כעושה המלאכה. וכך גם כאן, האשה בעצם אינה עושה כלום, והבעל שלוחץ על הכפתור הוא שמשתמש בכובדה של האשה כדי להפעיל את המעגלים המשתנים המתחדשים מחמת כובד הנוסעים, והכל מתייחס אליו.

אבל אינני בטוח בתשובה זו, יתכן שיש דברים שמופעלים גם כשהמעלית בעצירה, אף שלא נראה כך.