תורה או מלאכה?

שאלה:

בס"ד
שלום כבוד הרב!
ברצוני לשאול שאלה שקשורה לממון כשר.
האם מותר לקבל מיהודי שלא שומר מצוות התורה ועובד בשבת קודש
כסף? ( צדקה , מתנה, או לקבל תרומות בכלל לבית הכנסת).
בנוסף האם זה נכון שככל שיש לאדם יותר כסף ככה יכל הוא לעשות יותר מצוות? ( עזרה לעניים , ספרי תורה, חסדים , בגדים לאביונים, טיפול עזרה במימון תרופות … המון עזרה אדם יכל לעשות בכסף)
זה דיי מוזר כי מצד אחד תלמוד תורה זה העיקר. מצד שני שאני לומד אני רוצה לקיים.. ואני מגלה שרוב המצוות רובם תלויים בכסף.
אפילו ספר שקניתי ללמוד עלה כסף.
האם באמת מי שיש לו כסף יותר זה מתנת אל ? לעשות יותר מצוות?

תשובה:

שלום וברכה

זה שאותו אדם מחלל שבת אינו הופך את כספו לממון שאינו כשר, כסף שאינו כשר הוא כסף שהושג בדרכים הנוגדות את ההלכה. וראה עוד כאן. גם בנוגע לכסף שהושג בבירור על ידי חילול שבת, אין לאסור לאנשים אחרים להנות ממנו [אחרי שבת בודאי מותר לאחרים, וגם בשבת עצמה מותר כיון שלא נעשתה כל יצירה בגוף הכסף אלא שבא לידו בשבת].

זה נכון שאפשר לקיים יותר צדקה כשעובדים ולא לומדים, אבל על זה נאמר ותלמוד תורה כנגד כולם… ברור שמצות לימוד התורה חשובה יותר ומרוממת יותר, האדם העוסק כל ימיו בתורה הוא הקרוב ביותר לבורא העולם.

אמת, שכסף ניתן לאדם כפקדון לעשות בו מצוות ולהיטיב איתו לאנשים אחרים, וכמה עצוב שכל כך מעט אנשים מודעים לכך…