לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ערלה בהעברת שתילים

שאלה:

שלום
קניתי עץ תפוז סיני, ובמשתלה אמרו שזה בן שלש וזה היה ברשת (עציץ נקוב), והועבר לבית בתוך הרכב, ושתלתי בתוך עציץ נקוב, בקומה 4.
האם צריך לספור שוב 3 שנים?
תודה רבה
יחיאל

תשובה:

שלום רב

כאשר מעבירים עץ ממקום למקום יש שני תנאים כדי שלא נזדקק לספור לו שוב שנות ערלה: 1. העץ יועבר בגוש אדמה שהוא יכול להתקיים בו. 2. שלא יהיה מצב שהוא יהיה בכלל עציץ שאינו נקוב [לא להכניס לבית ולא לרכב, במקומות שמעבירים שתילים בכמות רבה ויש פיקוח הלכתי, מעבירים במשאית רשת, שכל הזמן יש יניקה מהאדמה].

ברגע שהכנסת לרכב ואחר כך הוצאת מעל האדמה, יש כבר חשש יניקה ויש צורך למנות שוב. אמנם מעיקר הדין הורו שאין צורך לחשוש לכך ואם כל הזמן היה הגוש ראוי לגידול העץ אתה יכול לסמוך על כך

מקורות:

ראה חזון איש ערלה סי’ ב ס”ק י – יב. וראה בזה בארוכה בילקוט יוסף (ח”ב הלכ’ ערלה פ”ז) ובספר תבואות יוסף (בקיצור ההלכות בתחיל’ הספר ס”ח) באריכות בכל זה.